Overtuigingen

 

Stel je voor: je spreekt met een vriendin af om volgend jaar de marathon te gaan lopen. Welke gedachte komt er dan bij je op? “ Leuk, dat ga ik doen!” of eerder iets in de trant van “dat lukt me nooit, dat is zo ver!” Lees hier wat de rol van overtuigingen in jouw leven is en hoe deze overtuigingen je kunnen helpen of juist tegenwerken.
 
Selffulfilling prophecy
Overtuigingen hebben eigenlijk te maken met selffulfilling prophecy, dat wat je denkt dat gaat gebeuren, gebeurt ook echt. In coaching spelen overtuigingen vaak een belangrijke rol, maar vaak zijn we ons helemaal niet zo bewust van onze overtuigingen, laat staan welke invloed ze op ons leven hebben.

Constructivisme
Waar komen deze overtuigingen eigenlijk vandaan? Bij deze vraag speelt het constructivisme een belangrijke rol. Dit betekent eigenlijk, dat we onze eigen werkelijkheid vormgeven, door ervaringen die we hebben opgedaan. Dit zorgt er dus eigenlijk voor, dat ieder van ons in een eigen wereld leeft. Iedereen bekijkt de wereld door zijn eigen bril. 
 
Voorbeelden voor overtuigingen:
+ Ik kan alles wat ik wil.
+ Het maakt niet uit wat er gebeurt, ik vind altijd een oplossing.
+ Ik ben goed, zoals ik ben
-Ik word alleen maar gewaardeerd als ik presteer
-Ik mag geen zwakte laten zien
-Mensen vinden mij alleen maar aardig als ik het met hen eens ben
-Ik kan het toch niet
 
De invloed van overtuigingen
Als jouw overtuigingen negatief zijn, dan zal dit ook je leven beperken. Dit sleep je met je mee. Maar andersom werkt het ook, een mooi voorbeeld is hier de invloed van ouders op hoe kinderen denken. Als een kinderen gedurende hun jeugd steeds maar weer van zijn ouders te horen heeft gekregen dat ze goed zijn zoals ze zijn, dan zullen deze kinderen met een gezonde portie zelfbewustzijn door het leven gaan, omdat ze deze overtuiging door hun ouders geïmplementeerd hebben gekregen.  Hier komt natuurlijk ook in beeld, hoe belangrijk ouders op dit gebied zijn. Dus naast jezelf kunnen ook anderen een overtuiging bij jouw op gang brengen en omgekeerd. Het is goed om je daarvan bewust te zijn. Positieve input is natuurlijk super, maar bedenk eens wat voor een invloed negatieve reacties teweeg kunnen brengen, als deze zich bij iemand vastzetten als een overtuiging.
 
Basis voor vele mentale problemen
Overtuigingen spelen bij veel mentale problemen een rol. Het lijkt zo logisch, positief denken zorgt voor positieve dingen, en eigenlijk is dat ook zo. Helaas vinden veel mensen het nog niet zo simpel om hier mee aan de slag te gaan en het ook om te zetten in actie.
 
De reden waarom overtuigingen zo’n grote invloed hebben op je leven hebben, heeft te maken met het begrip confirmation bias. Ook wel, voorkeur voor bevestiging genoemd. Doordat wij met onze eigen overtuigingen naar de wereld kijken, noem het de gekleurde bril, zien we ook vooral dat wat onze overtuigingen bevestigd. Hierdoor worden al gevestigde overtuigingen vaak steeds sterker en is het ook zo lastig om een bepaalde overtuiging kwijt te raken.
 
Coaching kan helpen
Tijdens bijna alle coaching trajecten spelen overtuigingen een belangrijke rol. En natuurlijk is het niet mogelijk om dit van de een op de andere dag te veranderen. Een coaching traject kan je helpen om deze negatieve overtuigingen om te buigen naar positieve, waardoor je met een positieve blik naar de wereld gaat kijken. Wat juist nu zo nodig is. 
 
Welke overtuigingen spelen voor jou een rol?
 
Mag ik je helpen om eens een andere bril op te zetten?