Coaching met honden


Het begrip coaching kennen de meesten van ons wel: Met behulp van coaching kunnen we ons (persoonlijk) verder ontwikkelen. Wat voor velen nieuw is: De samenwerking met honden tijdens een coachingssesie kan het proces ondersteunen. In deze blog neem ik je mee in het waarom van “coachen met honden”.
 
Waarom coachen met honden?
Honden geven ons directe en eerlijke feedback over ons gedrag en onze communicatie. Ze zijn in staat om onze gemoedstoestand te spiegelen. Als wij de feedback die honden ons kunnen geven gebruiken, leren we onszelf beter kennen, worden we ons bewuster van onszelf en ons gedrag en kunnen we deze kennis gebruiken in onze relaties, zowel op het werk als privé.

Hoe kan een hond het proces ondersteunen?
Honden denken er niet eerst over na, of ze ons hun mening willen geven of niet. Ze doen het gewoon. Door directe en eerlijke feedback te geven op ons gedrag, krijgen we belangrijke inzichten in ons ware zelf. Voor ons is dit een mooie kans om op het goede spoor te komen, ons verder te ontwikkelen en onze relaties in het leven steeds beter vorm te geven.

Emoties worden echter door honden heel anders uitgedrukt dan door mensen. Daarom wil ik er nu graag op in gaan, wat de effecten van coaching met honden kan zijn.

Effecten van coaching met honden
Wanneer honden hun gevoelens uiten, is dat niet gebasseerd op ingewikkelde denkpatronen. Honden hebben geen bijbedoelingen, geen achterliggende motieven of twijfels. Emoties bij dieren zijn oprecht en echt. Je kunt helemaal niet liegen. Ook dierlijke feedback op menselijk gedrag is altijd exact gerelateerd aan de situatie op dat moment, aan de huidige omgeving en stemmingen.

Dat is misschien ook wel het belangrijkste wat we van de honden kunnen leren: de interactie volledig relateren aan het moment, het nu, zonder bevooroordeeld te zijn.

Het coachen met honden stelt ons ook in staat om weer dichter bij onze eigen behoeften te komen: de duidelijke communicatiehouding van de honden, de helderheid van hun uitdrukking en het verlangen van minder of meer nabijheid vertellen ons ook veel over onszelf.

Wat we van honden kunnen leren
-       Gemoedsrust
-       Geduld
-       Vasthoudendheid
-       Rust
-       Leiderschapskwaliteiten
-       Vertrouwen
-       Duidelijke communicatie en non-verbale communicatie

Hoe werken we samen?
In een eerste kennismaking kijken we of het coachen met honden voor jouw de juiste manier van coachen is. Indien dit zo is, stellen we een coachcontract op, waarin we afspraken maken over doelstellingen en bespreken we alle verdere details met betrekking tot tijd en locatie etc.

De meeste coachsessies vinden plaats in de natuur. Tijdens een wandeling zullen er dan meerdere momenten zijn waarop je samen met de hond een activiteit doet, waarna hierop gereflecteerd zal worden en we de verbinding maken met je dagelijkse leven.
Als je hiervoor toestemming geeft, zullen we ook video-opnames maken, deze kunnen de observatie van het gedrag en de reflectie hierop erg goed ondersteunen.

Tijdens de sessies zul je samenwerken met een van mijn honden.

Mogelijke thema’s voor coaching
-       Leidinggeven aan medewerkers
-       Facetten van verbale en non-verbale communicatie
-       Persoonlijkheidsontwikkeling, leer jezelf beter kennen
-       Leren voelen, in het moment zijn 
-       ..
 
Ben je benieuwd of coaching met honden iets voor jou is? Maak dan snel een afspraak voor een gratis kennismaking.